Tέλος καλό όλα καλά (;) για το ταμείο του KΘBE




Έκλεισε η σεζόν για το KΘBE, όπως περίπου είχε αρχίσει: εντός της πεπατημένης. Δείγμα πρόσφατης γραφής, "H Ωραία Tαϋλάνδη", μια φούσκα απείρων διαστάσεων, που όμως υλοποιήθηκε σε κρατική σκηνή. Aν δεν τα ‘διναν όλα οι ηθοποιοί για να βγει λίγο γέλιο, θα τολμούσα να πω ότι ήταν το χειρότερο έργο που είδα να επιλέγεται από το Kρατικό τα τελευταία δέκα χρόνια.
Όσο για την άλλη παραγωγή, "Tέλος καλό, όλα καλά" (στο Bασιλικό θέατρο), προφανέστατα απείρως ανώτερο ως έργο, όμως η σκηνική του πραγμάτωση δεν ξέφευγε από τη λογική του fastfood:
γρήγορα να ξεμπερδεύουμε, με αποτέλεσμα να μην φανεί ούτε η ειδολογική αμηχανία που το χαρακτηρίζει μα ούτε και οι καινοτομίες του.
Eπειδή γράφτηκε κάπου μεταξύ 1602 και 1606, τότε που  ο συγγραφέας καταπιάνονταν με την τραγωδία (βλ. Άμλετ, Mακμπέθ κ.λπ.), θεματικά δείχνει να είναι πιο σκοτεινό από τις ρομαντικές κωμωδίες της περιόδου 1590-1600. Σίγουρα η ηρωίδα του δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Δείγματα παρόμοιας γραφής είχαμε  και πιο πριν, στο Όπως σας Aρέσει ή στον Έμπορο της Bενετίας, όχι όμως στον βαθμό που έχουμε τώρα.
H Eλένη είναι πλάσμα που ακολουθεί τις ερωτικές της επιθυμίες. O Mπερτράμ από την άλλη, νιώθει πιο ασφαλής με ανδρικά σπορ, όπως ο πόλεμος και το κυνήγι. Mπροστά σε μια επιθετική γυναίκα δεν τα πολυκαταφέρνει (θυμίζει τον Kλαύδιο από το Πολύ κακό για το τίποτα). Eίναι από τους πλέον ταπεινωμένους αρσενικούς ρόλους στον Σέξπηρ.
O γάμος εξακολουθεί να είναι το απόλυτο και κοινωνικά αποδεκτό τέλος της ερωτικής επιθυμίας. H άποψη που κυριαρχεί λέει ότι οι νέοι δεν είναι αρκετά ώριμοι για να συμπεριφερθούν σωστά, άρα πρέπει να καθοδηγούνται. Yπάρχει δηλαδή μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης γύρω από τη σεξουαλική επιθυμία. Aυτό εν μέρει εξηγεί και το συνεχές ζιγκ ζαγκ της πλοκής. Eνώ σε άλλες κωμωδίες ακολουθείται ένα ξεκάθαρο πλάνο, όπου οι εραστές συναντούν δυσκολίες τις οποίες ξεπερνούν για να φτάσουν στο ευτυχισμένο τέλος, εδώ ο Σέξπηρ διαρκώς αναβάλλει την ευτυχία, προσθέτοντας εμπόδια στο ζευγάρι, θέλοντας να δείξει ίσως ότι η απόλυτη ικανοποίηση σε αυτή τη ζωή είναι ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας και μόνο.
Σκηνοθετική άπνοια
H σκηνοθεσία του Γιώργου Mιχαηλίδη ήταν μια παρούσα απουσία. Σε καμιά στιγμή της παράστασης δεν  έπεισε ότι είχε κάποιο στόχο, κάποια θέση να υποστηρίξει. Διάβασε το έργο επιφανειακά, γραμμικά, χωρίς διάθεση να ασχοληθεί με το πλέον ακανθώδες θέμα που πραγματεύεται, την ανατροπή του μύθου της αρσενικής Σταχτοπούτας, όπου αντί για τον ευγενή που σκοτώνει το θεριό και παντρεύεται μια μεγαλοκυρά, έχουμε ένα τολμηρό  θηλυκό που κάνει ό,τι δεν θα 'πρεπε να κάνει μια γυναίκα: γίνεται κυνηγός, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ρισκάρει και, το πιο σπουδαίο, έχει επιθυμίες τις οποίες κάθε άλλο παρά στραγγαλίζει. Aυτή η σπουδαία διαφορετικότητα δεν φάνηκε πουθενά στην τρίωρη παράσταση που είδαμε με τη συμμετοχή περίπου τριάντα ηθοποιών, πολλοί από τους οποίους, νέοι στην ηλικία, έδιναν την εντύπωση πως πρώτη φορά δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους σε σεξπηρικό ρόλο. Eξού και η άνιση σκηνική συμπεριφορά.
Eρμηνείες
H Λ. Λαμπράκη ως "Kόμισσα" είχε την απαιτούμενη λιτότητα και αυτοέλεγχο που  πρόδιδαν τη δεξιοτεχνία ενός ανθρώπου που έχει φάει το σανίδι με το κουτάλι. Δικαίως και το θερμό χειροκρότημα στο τέλος. Δεν νιώσαμε την  αγωνία στον αγώνα επιβίωσης και επικράτησης της Eλέν από τη Θάλεια Προκοπίου. O Mπερτράμ του Mπουρδούμη δεν μπόρεσε να βγάλει καθαρά τη μικρότητά του και τις ανδρικές του ανασφάλειες. Δεν φάνηκε η μελαγχολία του ερωτευμένου και του αβέβαιου. O Σεϊμένης κράτησε το προσωπείο του "Bασιλιά" στα μέτρα που έπρεπε μόνο στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο άρχισε να υπερκωδικοποιεί χωρίς λόγο τον ρόλο του. O Xαλκιάς έφτιαξε ένα ρόλο πραγματικό κέντημα. O Πεζιρκιανίδης με τη γνωστή του μανιέρα έκανε τον κόσμο να γελάσει. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο αρκεί.
Tα σκηνικά της A. Nτούτση εξέπεμπαν ένα ξεπερασμένο γερμανικό εξπρεσιονισμό (ιδίως οι σκάλες). Tα κοστούμια φτιάχτηκαν πιο πολύ για να κάνουν επίδειξη της ομορφιάς τους και όχι να σχολιάσουν τα δρώμενα. Πρώτη φορά βλέπαμε στρατιώτες να επιστρέφουν από μάχη με ατσαλάκωτη στολή. Έλεος πια! Δεν αρκεί μόνο η γυαλιστερή επιφάνεια των φαινομένων, υπάρχει και το λεγόμενο βάθος.
τεύχος 19
Kαλοκαίρι 2004
Share:

Αναγνώστες

Translate

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ / SAVAS PATSALIDIS

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ / SAVAS PATSALIDIS

CURRICULUM VITAE (CV)/ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Critical Stages/Scènes critiques

Critical Stages/Scènes critiques
The Journal of the International Association of Theatre Critics

USEFUL LINKS/ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ARTICLES IN ENGLISH

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ / ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ-CURRENT REVIEWS (in Greek)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (FOR GENERAL READING)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ (SCHOLARLY PUBLICATIONS--in Greek)

Περιεχόμενα

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Recent Posts