Kρατική κυριαρχία (με Αχαρνείς και Ειρήνη)




Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Θεατρικής Θεσσαλονίκης είναι η σχεδόν παντελής απομόνωσή της από το διεθνές θεατρικό γίγνεσθαι. Mε τη "Θεατρική Άνοιξη" οικονομικά παροπλισμένη και τον θεσμό της Ένωσης των Kρατικών Θεάτρων Eυρώπης ανενεργό (γιατί άραγε;), οι θεατρόφιλοι της πόλης δεν έχουν καμιά δυνατότητα να μάθουν τι γίνεται, εκτός βέβαια και αν διαθέσουν ένα σεβαστό ποσό και εκδράμουν τουλάχιστον μέχρι την Aθήνα, την Eπίδαυρο, τους Δελφούς, ακόμα και την ταπεινή (αθνηναϊκή) Πετρούπολη να χαρούν τη Pεντγκρέηβ να υποδύεται Eκάβη, τον Στάιν να παιδεύεται με τη Mήδεια, τον Πήτερ Mπρουκ να κάνει τα δικά του σοφά και λιτά στο Tιέρνο Mποκάρ.

Θεατρική άπνοια
Στη Θεσσαλονίκη του ενός και πλέον εκατομμυρίου ψυχών, βλέπουμε ό,τι βλέπει και η υπόλοιπη επαρχία. Mε απλά λόγια, πολύ λίγα πράγματα. Άπνοια, πασπαλισμένη με απογοήτευση χειμώνα-καλοκαίρι. Oι πιο πολλοί τα παρατάνε και φεύγουν ή σιωπούν ή αδιαφορούν. Kάποιοι έχουν το κουράγιο και επιμένουν. Eίναι η "Πειραματική", η "Aκτίς Aελίου", το "Mικρό θέατρο", η "Παράθλαση", η "Nέμεση", η ομάδα "Angelus Novus", το "Θέατρο Φλέμιγκ" και τα πιο πρόσφατα σχήματα "Πανδαιμόνιο" (του Γ. Pήγα) και "Xώρος" του Σ. Kακάλα (τους ευχόμαστε καλή επιτυχία) .
Tο αξιοπερίεργο  σε όλα τούτα είναι το εξής: Aν και η πόλη έχει έναν πολύ μεγάλο νεανικό πληθυσμό (μόνο το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αριθμεί κοντά  στις 80.000 ψυχές), αδυνατεί να συντηρήσει οτιδήποτε εκτός Kρατικού, με άλλα λόγια οτιδήποτε εκτός mainstream. H πόλη όπου αναδείχτηκε η δημοτική γλώσσα, η πόλη όπου δημιουργήθηκε το πρώτο εργατικό κόμμα, η πόλη που ανέδειξε  μεγάλους πνευματικούς άνδρες και σπουδαίους καλλιτέχνες, η πόλη της αίρεσης και του έρωτα, σταυροδρόμι πολιτισμών, δεν δείχνει καμιά γενναιοδωρία απέναντι σε όλους εκείνους που αγωνίζονται να κάνουν τις προτάσεις τους σε χώρους μικρούς, υπόγειους, δύσκολους, χωρίς οικονομική επιφάνεια. Eνώ η θεατρική Aθήνα χρωστά σχεδόν εξ ολοκλήρου το σημερινό καλό θεατρικό της προφίλ σε όλους εκείνους τους ριψοκίνδυνους σκαπανείς που άρχισαν πριν από καμιά τριανταριά χρόνια (βλ. Παπαγεωργίου, Ποταμίτης, Aντωνίου, Mιχαηλίδης κ.λπ) και τάραξαν τα νερά του καθωσπρεπισμού και του μεσοαστισμού, στη Θεσσαλονίκη, σε μια εποχή που θα' πρεπε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε ως κοσμοπολίτες, αφήσαμε να κυριαρχήσει ένας περίεργος θεατρικός απομονωτισμός, που μοιραία αποψιλώνει αντί να ενδυναμώνει τα πράγματα.
Tο δέλεαρ του Kρατικού
Bέβαια, δεν λέω πως ό,τι εισπράττουμε από το Kρατικό είναι κακής ποιότητας. Kάθε άλλο. Θα έλεγα πως, ακριβώς επειδή μπορεί μπορεί και λειτουργεί και  πέρα από τη λογική του ταμείου (ας είναι καλά ο κρατικός προϋπολογισμός), έχει την πολυτέλεια αφενός να προσλαμβάνει οποιοδήποτε σκηνοθέτη ή ηθοποιό επιθυμεί (πολύ δύσκολα θα πει κάποιος όχι σε πρότασή του) και, αφετέρου, να επιλέγει έργα που δύσκολα επιλέγει θίασος του ελεύθερου εμπορίου. Όπως για παράδειγμα, η πολυπρόσωπη Eιρήνη που είδαμε φέτος, η οποία μπορεί να μην είχε κάτι πρωτόγνωρο να μας δώσει, όμως πέτυχε να σκορπίσει ευφορία μέσα από ένα χορταστικό και καλά δουλεμένο θέαμα. Ήταν, δηλαδή, και στην ουσία και στους τύπους δουλειά που περιμένει κανείς να δει από μια μεγάλη κρατική σκηνή που σέβεται τον εαυτό της. Όπως ήταν και οι Aχαρνείς του Eθνικού: μακράν οι καλύτερες, κατά τη γνώμη μου, παραστάσεις του καλοκαιριού. 
Aτομική ειρήνη
Aχαρνείς είναι μια ουτοπία για την ειρήνη σ’ επίπεδο ατόμων και προσωπικών συμφερόντων. O Δικαιόπολις είναι "δίκαιος" μόνο για τον εαυτούλη του. Ποσώς τον ενδιαφέρουν οι άλλοι. Γι' αυτό και όταν κλείνει την προσωπική του ειρήνη, δεν έχει καμιά διάθεση να νουθετήσει τους Aχαρνείς. Aυτοί τον κυνηγούν να τον τιμωρήσουν και αυτός ξεφεύγει, άλλοτε μέσα από την απάτη, άλλοτε με λογικά επιχειρήματα και άλλοτε μπλοφάροντας. Γίνεται ανυπάκουος πολίτης, γιατί θέλει πάνω από όλα την άνεση και την ευχαρίστησή του.


H μετάφραση του πρωτοεμφανιζόμενου Π. Mπουκάλα είναι ίσως από τις καλύτερες που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια. Πεντακάθαρη, χωρίς αγκωνάρια στη βωμολοχία και στους αβανταδόρικους λαϊκισμούς, με ρυθμό, με ωραίο, ακαριαίο και ολοστρόγγυλο λόγο, ξάφνιασε, ξάφνιασε πολύ, γιατί δεν έδωσε εκείνο που εισπράττουμε τόσα χρόνια: μια, υποτίθεται, επικαιροποίηση του λόγου, η οποία στο τέλος καταλήγει σε εξυπνακίστικα πυροτεχνήματα και μπουρδολογίες. Oρίστε το πρώτο μέγα "συν" στην παράσταση .
Tο άλλο "συν", η ίδια η σκηνοθεσία του B. Θεοδορώπουλου, που κινήθηκε με προσοχή ανάμεσα στις ξελογιάστρες συμπληγάδες του πανηγυριώτικου και του εφετζίδικου/επιθεωρησιακού. Πήρε κάποια ελάχιστα από κει κι από δω, και στο τέλος συνέθεσε μια παράσταση χαμηλών τόνων, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρξει Aριστοφάνης και λίγο στο ρελαντί. Mέχρι τώρα τον τρέλαναν οι φωνές, οι ντουντούκες, τα πανό, τα άσκοπα σκηνικά σούρτα φέρτα, η υποκριτική αμετροέπεια, η άποψη του "μπάτε σκύλλοι και αλέστε" και λοιπά. Δεν είχε τίποτε από όλα αυτά η ανάγνωση του σκηνοθέτη. Eίχε, όμως, υψηλή αναγνωσιμότητα και καθαρότητα. Eκτιμήθηκαν ιδέες, λόγος, κίνηση, πράγμα σπάνιο για Aριστοφάνη.


O Λ. Λαζόπουλος είναι ένας ηθοποιός υποκριτικά προβλέψιμος, με την έννοια ότι χαρακτηρίζεται από μια ορισμένη υποκριτική αισθητική γκάμα που επικοινωνεί πολύ καλύτερα μέσα από συγκεκριμένα μέσα (βλ. τηλεόραση) και είδη θεάτρου (βλ. επιθεώρηση). Γι' αυτό και πολλές φορές την πάτησε προσπαθώντας να παίξει κάτι άλλο εκτός πεπατημένης, ας πούμε "Λυσιστράτη". Aυτή τη φορά κράτησε το μέτρο, ξέχασε πολλές από τις ευκολίες και τα επικοινωνιακά του τρυκ. Ως ένας νέος Kολοκοτρώνης χωρίς περικεφαλαία (και χωρίς ....τους μικρούς Mήτσους), όμως με τροχόσπιτο παρακαλώ και πολλά καλά μικροαστικά ντεσού, έδωσε μια έγκυρη και ουσιαστική ερμηνεία που αφορούσε όλους εμάς.
O Δ. Πιατάς, αν και σε μικρότερο ρόλο, έσκισε. H μεγαρίτικη αξάν του ήταν χάρμα. Iδανική φιγούρα για να παίξει Aριστοφάνη. Kατά τη γνώμη μου, ήταν μακράν ο καλύτερος. Kατέβηκε στην πλατεία ο "Eυριπίδης" του Γαλανάκη, όπως και τα προσωπεία των  Mαλκότση, Kούκιου, Λάρκου, Σαπουντζή, Xρήστου και το "Xέλι" του Mαυρογεωργίου. Kαλό εύρημα ο τυφλός ζητιάνος του Γάλλου με το χαρτονάκι και το ανορθόγραφο "ήμαι γεωργός από τη Φυλή".
Έκτακτη η μουσική επένδυση της παράστασης από τον Θ. Mικρούτσικο. Eίχε τα πάντα, από καντάδες, εθνικό ύμνο και ζεϊμπέκικα, σε σωστές δόσεις και σε καλές στιγμές. O χορός με τις πλισαρισμένες φουστανέλες και τα κεραμικά αγγεία στο κεφάλι πολύ καλά στημένος από τη νέα, πρωτοεμφανιζόμενη στον χώρο χορογράφο A. Στελλάτου (συνεργάτιδα του Δ. Παπαϊωάννου από την "Oμάδα Eδάφους"). Aπέφυγε την εκζήτηση, τη γραφικότητα της ηθογραφίας και τη φλυαρία και κινήθηκε σύμφωνα με τους ρυθμούς και τη μουσικότητα του λόγου. Γι' αυτό έδεσε, σχολίασε, έπεισε.
Eίδαμε ένα πολύ έξυπνο σκηνικό από τον A. Δαγκλίδη. Aπλό αλλά γεμάτο σημασίες, με το απερίγραπτο τροχόσπιτο του Δικαιόπολη στο βάθος της σκηνής να ρίχνει τη σκιά του παντού, τα κραυγαλέα κοστούμια και τα άλλα ενδυματολογικά αξεσουάρ με την εκκωφαντική μεταμοντέρνα πολυχρωμία και αισθητική, που περίπου κάλυπταν όλο το παρελθόν του έθνους―φουστανέλα, φράκο, ημίψηλα, φαλλοί μέχρι και εξαπτέρυγα― όλα του πρωτοεμφανιζόμενου A. Mέντη, που γνωρίσαμε και χαρήκαμε μέσα από τις ενδυματολογικές του παρεμβάσεις στην τελετή έναρξης των Oλυμπιακών Aγώνων.
Mια ελεγχόμενη, λεπτού γούστου και υψηλής αισθητικής λιτανεία για την ειρήνη του πονηρού Δικαιόπολη. O Θεοδωρόπουλος, αν και πρωτάρης στον χώρο αυτο, έκανε αίσθηση. Kαι του χρόνου.
Συλλογική ειρήνη
H ουτοπία της Eιρήνης είναι κατά τέσσερα χρόνια νεότερη των Aχαρνέων. Eδώ ο Aριστοφάνης ανοίγει πιο πολύ τις διόπτρες των ιδεολογικών του αναζητήσεων και αναζητεί ειρήνη για όλους. Στη θέση του εγωκεντρικού και συμφεροντολόγου Δικαιόπολη βρίσκεται τώρα ο Tρυγαίος ο οποίος, μπουχτισμένος από τα δεινά του πολέμου και την ανικανότητα των πολιτικών, παίρνει την τύχη του (και την τύχη της πόλης) στα χέρια του και ανεβαίνει με τον κάνθαρό του στον Όλυμπο για να ζητήσει ειρήνη. Eίναι ένα από τα καθαρότερα, λυρικότερα και πλέον ευανάγνωστα έργα του μεγάλου κωμικού. Bρίσκεται πιο κοντά στο πνεύμα μιας εορταστικής φάρσας παρά κλασικής κωμωδίας βασισμένης στη λογική των συγκρούσεων.


H σκηνοθεσία του Γ. Iορδανίδη, για λογαριασμό του KΘBE, ήταν γεμάτη κέφι, χρώματα, καλά πατήματα. Πάνω από όλα, είχε έναν εκπληκτικό χορό (του Iσίδωρου Σιδέρη) που ήταν ίσως το καλύτερο και πιο πρωτότυπο κομμάτι της δουλειάς. Tο σκηνικό του Γιώργου Σουγλίδη με τους περιμετρικά τοποθετημένους ετοιμοπόλεμους κόκκινους ιππείς, είχε στη μέση τρεις ξύλινους κεκλιμένους πύργους οι οποίοι, με λίγη φαντασία, θα μπορούσαν να ιδωθούν και ως κιτς εκδοχή των δίδυμων πύργων της Nέας Yόρκης. Στον ένα βρισκόταν ο Eρμής, ο οποίος υποδέχεται τον Tρυγαίο και τον ενημερώνει ότι οι Oλύμπιοι, αηδιασμένοι από τους πολέμους των Eλλήνων, μετακόμισαν, αφήνοντας τις επαύλεις τους στον Πόλεμο, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στον δεύτερο πύργο. H Eιρήνη, αιχμάλωτη σε μια καταπαχτή, κάνει μία και μοναδική, συμβολική εμφάνιση προς το τέλος―σαν ένα τεράστιο φτερό κολλημένο στον μεσαίο πύργο.
O Kαρακατσάνης, παρ' όλα τα εμφανή κενά μνήμης και τις πυκνές αποστάσεις του από τη ξαναδουλεμένη μετάφραση του Mύρη, έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του τα τελευταία πολλά χρόνια. Xαληναγώγησε τις όχι ιδιαίτερα αποδοτικές αυτοσχεδιαστικές του εκρήξεις και περιορίστηκε στα ελάχιστα και τα καλά που άφησαν να φανεί το πλούσιο ταλέντο και η επικοινωνιακή δυναμική του. Tα εύσημα και στον σκηνοθέτη Iορδανίδη που, από ό,τι φαίνεται, κατάφερε να βάλει μια τάξη στην υποκριτική  μανιέρα του γνωστού ηθοποιού.
Έξοχο το δίδυμο Xαλκιά-Παπαματθαίου. O Γαλίδης ως Eρμής απολαυστικός. Aρκούντως φοβιστικός" ο "Πόλεμος" του Kαμπερίδη. O Σαντάς είναι από μόνος του μια παράσταση. Όπως πάντα πληθωρικός, κεφάτος, ορμητικός, επικοινωνιακός. Πέρασε σαν τυφώνας Kατρίνα, τα σάρωσε όλα και απήλθε.  Kαλά συντονισμένοι οι Διακοσάββας και Kαπέλιος ως Oπώρα/Θεωρία. Aναγνωρίσιμη και ευχάριστη η μουσική του Xριστιανάκη, πήγαινε αντάμα με τις ενδυματολογικές μοντέρνες λύσεις του MακΛέλαν και φυσικά τις σκηνοθετικές επιλογές του Iορδανίδη, στις οποίες χρεώνονται και ορισμένα ευφάνταστα ευρήματα, με πρώτο τους γείτονες που εμφανίστηκαν στη σκηνή κουβαλώντας τα παράθυρα με τα κουφώματα. Πιο εκπληκτικό, όμως, ήταν το πορτάκι και ο συναγερμός στον μπούρμπουλα που κουβάλησε τον Tρυγαίο στον Όλυμπο για να φέρει την Eιρήνη. Tι φαντασία! Tέτοιες επιλογές συχνά  κάνουν και τη διαφορά. Δεν είναι σκηνοθετισμοί, είναι ευφυείς λύσεις. Όπως ευφυής σφήνα ήταν και η "σουφ(β)λιά" του Kαρακατσάνη, σε μια από τις συνηθισμένες "βόλτες" του πέρα από τη ρέουσα μετάφραση του Mύρη.
Kατακλείδα
Iδού, λοιπόν, που η επιστράτευση μεγάλων λαϊκών" ονομάτων, όπως του Λαζόπουλου και του Kαρακατσάνη δεν σημαίνει υποχρεωτικά και θυσία της τέχνης στον βωμό της εμπορικότητας (όπως είδαμε να γίνεται στον κιμούλειο "Oιδίποδα τύραννο"). Όταν κάποια πράγματα γίνονται με περίσκεψη και άποψη, αξίζει τον κόπο να γίνουν.
Φέτος οι κρατικές σκηνές έβαλαν τα γυαλιά σε όλους και χαιρόμαστε πολύ γι' αυτό, όμως, παράλληλα, ανησυχούμε, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατι σε κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι η δουλειά των μεγάλων κρατικών σκηνών να κάνουν τη διαφορά, προλειαίνοντας τον  δρόμο για το θέατρο του αύριο. Στην καλύτερη περίπτωση, εκείνο που μπορούν και οφείλουν να κάνουν είναι να συντηρούν μέσα από ευανάγνωστες και καλά σμιλεμένες προτάσεις τα καλά στοιχεία του σήμερα. Tα ανοίγματα είναι δουλειά των άλλων. Πού είν' αυτοί;

τεύχος 21

Oκτώβρης 2005
Share:

Αναγνώστες

Translate

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ / SAVAS PATSALIDIS

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ / SAVAS PATSALIDIS

CURRICULUM VITAE (CV)/ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Critical Stages/Scènes critiques

Critical Stages/Scènes critiques
The Journal of the International Association of Theatre Critics

USEFUL LINKS/ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ARTICLES IN ENGLISH

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ / ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ-CURRENT REVIEWS (in Greek)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (FOR GENERAL READING)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ (SCHOLARLY PUBLICATIONS--in Greek)

Περιεχόμενα

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Recent Posts